Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Ανακοίνωση: Όλοι οι άρρενες πολίτες που έχουν γεννηθεί το έτος 2007 θα πρέπει να καταθέσουν το Δελτίο Απογραφής τους στην Στρατολογική τους Υπηρεσία την περίοδο 2.1.2025-31.3.2025 Ηλεκτρονική δήλωση απώλειας διαβατηρίου ή ταυτότητας Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά, όχι μόνον τη δήλωση απώλειας ταυτότητας, αλλά και τη δήλωση απώλειας διαβατηρίου.Θα χρειαστεί η κατοχή κωδικών taxisnet ή web banking.Εναλλακτικά, μπορούν να προβούν σε σχετική δήλωση στην πλησιέστερη Προξενική Αρχή. Οι πολίτες που διαμένουν στις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου North East England, North West England, Yorkshire, East Midlands, West Midlands, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο Γ.Π. Μάντσεστερ για το σύνολο τον προξενικών υπηρεσιών, στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου grgencon.mch@mfa.gr Ανακοίνωση Υποχρέωση άδειας ETA για είσοδο Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου 2025
Αρχική arrow Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο arrow Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ισχυρή είναι η παρουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με κέντρο την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκε το 1922 όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη, ίδρυσε με έδρα το Λονδίνο την Μητρόπολη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης αποκαλώντας την «Μητρόπολη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας». Η Αρχιεπισκοπή έχει να επιδείξει διαχρονικά σπουδαίο έργο σε πολλούς τομείς όπως στην παιδεία, στη φιλανθρωπική αρωγή, στην κοινωνική παρέμβαση και στη φροντίδα της Ελληνορθόδοξης νεολαίας, μεταξύ άλλων.

Την έδρα κατέλαβε πρώτος  ο Μητροπολίτης  Γερμανός Στρηνόπουλος (1922-1951), ενώ ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας Καββάδας (1951-1962) είδε το ποίμνιό του να μεγαλώνει και να οργανώνεται καλύτερα. Το 1962 τοποτηρητής τη Αρχιεπισκοπής Θυατείρων διορίστηκε ο Επίσκοπος Ιάκωβος μέχρι τον διορισμό του Μητροπολίτη Ελαίας Αθηναγόρα Κοκκινάκη (1964-1979), ο οποίος ενθρονίστηκε το 1964. Το 1979 το Πατριαρχείο εξέλεξε τον Μητροπολίτη Αξώμης Μεθόδιο Φούγια ως Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων, ενώ μετά την αναχώρησή του η χηρεύουσα θέση της Αρχιεπισκοπής πληρώθηκε από τον τότε επίσκοπο Τροπαίου Γρηγόριο Θεοχάρους (1988-2019).

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας Λιούλιας εξελέγη ποιμενάρχης της μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και η ενθρόνισή του έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου στις 27 Ιουλίου 2019.

Η εποπτεία της Αρχιεπισκοπής εκτείνεται πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου και στη Δημοκρατία Ιρλανδίας, είναι δε οργανωμένη σε 120 ενορίες και τοπικές κοινότητες, και αναπτύσσει πολυποίκιλη δράση σε όλους τους τομείς της ομογενειακής δραστηριότητας. Ο Αρχιεπίσκοπος ex officio προεδρεύει του Ενιαίου Φορέα Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (ΕΦΕΠΕ), ο οποίος συντονίζει τα πολυάριθμα εδώ ελληνικά ιδρύματα α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης. Η αυτόνομη διοίκηση του Καθεδρικού Ναού και της Κοινότητας της Αγίας Σοφίας Κεντρικού Λονδίνου ασκείται από εκλεγμένο λαϊκό συμβούλιο.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021