- Αρχική
- Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γενικά
- Πολιτικές Σχέσεις
- Μορφωτικές και Πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
- Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
- Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αμυντικές Σχέσεις
- Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια
- Ελληνικές Κοινότητες
- Ευρωπαίοι πολίτες και Brexit
- Νέα
- Υπηρεσίες για τον πολίτη
Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
Οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου
Εμπόριο αγαθών
Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στο ΗΒ αντιπροσώπευαν το 3,9% του συνόλου των εξαγωγών μας στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 0,9%. Έτσι, το ΗΒ ήταν για την Ελλάδα ο 7ος πελάτης και ο 21ος προμηθευτής.
Το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στο ΗΒ ανήλθαν σε 2,142 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 854,2 εκ. Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,288 δισ. ευρώ. Οι κυριότερες κατηγορίες εξαγωγών ήταν ορυκτά καύσιμα και λιπαντικά, τρόφιμα (κυρίως γαλακτοκομικά), βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (π.χ. αλουμίνιο και τεχνουργήματα, χαλκός και τεχνουργήματα) και χημικά προϊόντα (κυρίως φάρμακα). Οι εισαγωγές από το ΗΒ αφορούσαν κυρίως στροβίλους διαφόρων ειδών, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά και προϊόντα αλουμινίου.
Εμπόριο υπηρεσιών
Διαχρονικά, το ισοζύγιο υπηρεσιών με το ΗΒ είναι θετικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το πλεόνασμα το 2021 ανήλθε σε 1,395 δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εισπράξεων από το ΗΒ. Το εννεάμηνο του 2022 η χώρα μας υποδέχτηκε 3,8 εκ. Βρετανούς ταξιδιώτες.
Επενδύσεις
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2021 οι βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (σε όρους καθαρών αποθεμάτων) ανέρχονταν σε 1,447 δισ. ευρώ. Βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί σε τομείς όπως ενέργεια, λιανικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, κ.α.
Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, προβλέπει τη συνέχιση του εμπορίου άνευ δασμών και δασμολογικών ποσοστώσεων. Για να αξιοποιηθεί η προβλεπόμενη από τη ΣΕΣ προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση των εμπορευμάτων προέλευσης ΕΕ, θα πρέπει να πιστοποιείται η καταγωγή τους.
Η ΣΕΣ είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα στο σύνδεσμο
Οδηγίες της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή των κανόνων προτιμησιακής καταγωγής των αγαθών είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο και γενικές οδηγίες για την εφαρμογή της ΣΕΣ:
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εξαγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνονται σε σχετική ανάρτηση του Γραφείου ΟΕΥ Λονδίνου στην πύλη Agora
Πύλη Agora
Οι εξαγωγείς από την Ελλάδα μπορούν να ανατρέχουν στην πύλη Agora για λεπτομέρειες ως προς όλα τα προηγούμενα θέματα και ακόμα για στοιχεία ως προς την πορεία της βρετανικής οικονομίας, οδηγό επιχειρείν στο ΗΒ, έρευνες αγοράς για σημαντικά ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα (καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις, στατιστικά στοιχεία εμπορίου, ανταγωνισμός, κατευθύνσεις δραστηριοποίησης), πληροφορίες για εμπορικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο ΗΒ, κλπ.: