Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Ανακοίνωση: Όλοι οι άρρενες πολίτες που έχουν γεννηθεί το έτος 2007 θα πρέπει να καταθέσουν το Δελτίο Απογραφής τους στην Στρατολογική τους Υπηρεσία την περίοδο 2.1.2025-31.3.2025 Ηλεκτρονική δήλωση απώλειας διαβατηρίου ή ταυτότητας Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά, όχι μόνον τη δήλωση απώλειας ταυτότητας, αλλά και τη δήλωση απώλειας διαβατηρίου.Θα χρειαστεί η κατοχή κωδικών taxisnet ή web banking.Εναλλακτικά, μπορούν να προβούν σε σχετική δήλωση στην πλησιέστερη Προξενική Αρχή. Οι πολίτες που διαμένουν στις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου North East England, North West England, Yorkshire, East Midlands, West Midlands, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο Γ.Π. Μάντσεστερ για το σύνολο τον προξενικών υπηρεσιών, στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου grgencon.mch@mfa.gr Ανακοίνωση Υποχρέωση άδειας ETA για είσοδο Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου 2025
Αρχική arrow Υπηρεσίες για τον πολίτη arrow Ιθαγένεια arrow Διαπίστωση ελληνικής ιθαγένειας τέκνου Έλληνα ή Ελληνίδας (άρ. 14 και άρ. 26 Κ.Ε.Ι.)

Διαπίστωση ελληνικής ιθαγένειας τέκνου Έλληνα ή Ελληνίδας (άρ. 14 και άρ. 26 Κ.Ε.Ι.)

1. Ο αιτών είναι γεννηθείς πριν την 08.05.1984 από Ελληνίδα μητέρα και αλλοδαπό πατέρα (εντός ή εκτός γάμου) Ή

Πριν την 16.07.1982 από Έλληνα πατέρα και αλλοδαπή μητέρα εντός γάμου  ΚΑΙ

Ο Έλληνας γονέας είναι εγγεγραμμένος σε Δημοτολόγιο Δήμου της Ελλάδας, με κανονική εγγραφή, ως Έλληνας πολίτης και έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια από γεννήσεως και πάντως πριν την γέννηση του τέκνου.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:


Αίτηση (συμπληρώνεται στα Ελληνικά).
Έντυπα αίτησης :
Α) Από Έλληνα πατέρα που ΔΕΝ είχε τελέσει γάμο κατά το ορθόδοξο δόγμα (π.χ. είχε πολιτικό ή αγγλικανικό ή καθολικό γάμο), ή Ελληνίδα μητέρα που είχε τελέσει θρησκευτικό (Χ.Ο.) γάμο ΑΙΤΗΣΗ
Β) Από Έλληνα πατέρα που είχε τελέσει θρησκευτικό (Χ.Ο.) γάμο ή Ελληνίδα μητέρα που είχε τελέσει πολιτικό γάμο ή γάμο άλλου δόγματος ή θρησκείας πλην του Χ.Ο. ΑΙΤΗΣΗ

Διαβατήριο αιτούντος σε ισχύ.

Πιστοποιητικό γέννησης αιτούντος (full birth certificate/long form) από τις αλλοδαπές Αρχές, νομίμως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο.

Πιστοποιητικό εγγραφής Έλληνα γονέα σε Δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα (πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης ή ιθαγένειας -όχι παλιότερων των 6 μηνών)-εκδίδεται από τον αρμόδιο Δήμο. Προσοχή να μην συγχέεται με τη Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως που αποτελεί διαφορετικό έγγραφο

.
Πιστοποιητικό γάμου γονέων από τις αλλοδαπές διοικητικές αρχές (ομοίως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο). Εάν ο γάμος έλαβε χώρα στην Ελλάδα ή εάν δηλώθηκε στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, πρέπει να υποβληθεί και Ληξιαρχική Πράξη Γάμου από το Ληξιαρχείο στην Ελλάδα.

Πιστοποιητικό θρησκευτικού γάμου γονέων από τις εκκλησιαστικές αρχές στην αλλοδαπή (εάν υπάρχει). Το πιστοποιητικό αυτό μόνο δεν επαρκεί -απαιτείται πρωτίστως η πράξη καταχώρισης του γάμου στο τοπικό Ληξιαρχείο (Register Office).

• Εάν ο αιτών έχει ανήλικα άγαμα τέκνα και επιθυμεί ομοίως για αυτά την απόκτηση της Ε.Ι., θα πρέπει να προσκομίσει επιπλέον το πιστοποιητικό γάμου του και γέννησης των τέκνων του (νομίμως επικυρωμένα και μεταφρασμένα), καθώς και τα διαβατήριά τους.

Σημείωση: Στην περίπτωση που ο αιτών έχει Έλληνα πατέρα και ο γάμος του ήταν πολιτικός ή άλλης θρησκείας/δόγματος πλην του Χ.Ο., ή Ελληνίδα μητέρα και ο γάμος της ήταν θρησκευτικός (Χ.Ο.), τα τέκνα λαμβάνουν αυτόματα την Ε.Ι. χωρίς άλλη διατύπωση ή επιπλέον κόστος.

Στην περίπτωση που ο αιτών έχει Έλληνα πατέρα και ο γάμος του ήταν θρησκευτικός (Χ.Ο.) ή Ελληνίδα μητέρα και ο γάμος της ήταν πολιτικός ή άλλης θρησκείας/δόγματος πλην του Χ.Ο., τότε οφείλεται επιπλέον παράβολο ισότιμο των 100 ΕΥΡΩ και ξεχωριστή αίτηση για κάθε παιδί.

Μία φωτογραφία του αιτούντος.

Κόστος Υπηρεσίας: Το ισότιμο των 100 ή 200 ΕΥΡΩ σε Λ.Α. -αναλόγως την περίπτωση.
Επιπλέον το ισότιμο σε Λ.Α. των 10 ΕΥΡΩ για την επικύρωση του αντιγράφου διαβατηρίου.
Σε κάθε έγγραφο που απαιτείται επικύρωση γνησίου της υπογραφής, αυτή διατιμάται με 10 Ευρώ για Έλληνες πολίτες και πολίτες ΕΕ και με 30 Ευρώ σε Λ.Α. για πολίτες τρίτων χωρών.
Ραντεβού: Προγραμματισμός ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.
στην κατηγορία "Ελληνική Ιθαγένεια"
Σχετικές φόρμες: Αίτηση Α
Αίτηση Β

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

• Τα αλλοδαπά πιστοποιητικά πρέπει να είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα από την εκδούσα αρχή (όχι από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο).

APOSTILLE: Τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα πρέπει να είναι επικυρωμένα με την επισημείωση APOSTILLE εφόσον εκδόθηκαν από κράτη μέλη στη Σύμβαση της Χάγης https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/?cid=41 (Για βρετανικά έγγραφα βλ. https://www.gov.uk/get-document-legalised,)  και επίσημα μεταφρασμένα. Εάν η χώρα έκδοσης δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης, τότε τα πιστοποιητικά πρέπει να φέρουν επικύρωση από την αρμόδια Αρχή της χώρας έκδοσης και κατόπιν από την ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας έκδοσης ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η Σφραγίδα της Χάγης προηγείται της μετάφρασης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γίνεται δεκτή μόνο από μεταφραστές του Μητρώου Πιστοποιημένων Μεταφραστών του Υπουργείου Εξωτερικών, (https://metafraseis.services.gov.gr/) ή από δικηγόρο στην Ελλάδα ή από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου/Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

• Η μετάφραση πρέπει να περιλαμβάνει και την APOSTILLE.

ΤΑΥΤΙΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία αιτούντος και ανιόντων πρέπει να συμφωνούν απόλυτα σε όλες τις αιτήσεις και τις μεταφράσεις των δικαιολογητικών, δηλαδή να αποδίδονται στα ελληνικά με τον ίδιο τρόπο και με πεζούς τονισμένους χαρακτήρες. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να αποδίδονται στα ελληνικά όλα τα προσωπωνύμια και τα τοπωνύμια (τόπος γέννησης ή γάμου, περιφέρεια καταχώρισης κλπ). Οι διευθύνσεις δεν απαιτείται να μεταφραστούν.

• Εάν υπάρχουν μεταβολές στα ονοματεπωνυμικά στοιχεία, (π.χ. το ονοματεπώνυμο στο διαβατήριο διαφέρει από αυτό της γέννησης), θα πρέπει να προσκομισθεί η πράξη αλλαγής ονόματος (deed poll) ή άλλη διοικητική πράξη ή δικαστική απόφαση βάσει της οποίας έγινε η αλλαγή, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.

• Έγγαμες γυναίκες που άλλαξαν το επώνυμό τους σε αυτό του συζύγου, πρέπει να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γάμου τους, νομίμως επικυρωμένο και μεταφρασμένο.

• Εάν ο αιτών επιθυμεί να καταχωρίσει τον γάμο του, θα πρέπει να υποβάλει επιπλέον το πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου του (νομίμως επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

•  Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα πρωτότυπα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά που κατατίθενται παραμένουν στο αρχείο της Διεύθυνσης Ιθαγένειας και ΔΕΝ επιστρέφονται μετά το πέρας της διαδικασίας (εκτός και αν η έκβαση είναι αρνητική). Για τον λόγο αυτό συστήνουμε οι ενδιαφερόμενοι να εκδίδουν επίσημο αντίγραφο (certified copy) των πιστοποιητικών από την αρμόδια αρχή (π.χ. General Register Office) και να καταθέτουν αυτό.

•  Το Προξενικό Γραφείο και η αρμόδια Διεύθυνση Ιθαγένειας διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετα έγγραφα ή στοιχεία σε οποιαδήποτε στάδιο της διαδικασίας εάν κρίνεται απαραίτητο.

•  Προσοχή: Εάν επιθυμείτε να εγγράψετε γέννηση ανήλικων τέκνων προς απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ή γεννηθήκατε μετά τις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κατηγορία Ι και δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορείς, η αίτηση υπάγεται κατά κανόνα στο Ληξιαρχικό Τμήμα https://www.mfa.gr/uk/eservices/lexiarkheio









Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024