Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Ανακοίνωση: Όλοι οι άρρενες πολίτες που έχουν γεννηθεί το έτος 2007 θα πρέπει να καταθέσουν το Δελτίο Απογραφής τους στην Στρατολογική τους Υπηρεσία την περίοδο 2.1.2025-31.3.2025 Ηλεκτρονική δήλωση απώλειας διαβατηρίου ή ταυτότητας Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά, όχι μόνον τη δήλωση απώλειας ταυτότητας, αλλά και τη δήλωση απώλειας διαβατηρίου.Θα χρειαστεί η κατοχή κωδικών taxisnet ή web banking.Εναλλακτικά, μπορούν να προβούν σε σχετική δήλωση στην πλησιέστερη Προξενική Αρχή. Οι πολίτες που διαμένουν στις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου North East England, North West England, Yorkshire, East Midlands, West Midlands, τη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στο Γ.Π. Μάντσεστερ για το σύνολο τον προξενικών υπηρεσιών, στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου grgencon.mch@mfa.gr Ανακοίνωση Υποχρέωση άδειας ETA για είσοδο Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο από 2 Απριλίου 2025

Συχνές Ερωτήσεις

1. Μπορώ να ταξιδεύσω στο Ηνωμένο Βασίλειο με ελληνικό δελτίο ταυτότητας;

Aπό την 1η Οκτωβρίου2021 δεν θα γίνονται δεκτά ως ταξιδιωτικά έγγραφα οι εθνικές ταυτότητες των πολιτών κ-μ ΕΕ/ΕΟΧ και Ελβετίας. Ανωτέρω ρύθμιση δεν θα ισχύει τουλάχιστον έως τις 31.12.2025 για πολίτες σε οποίους έχει αποδοθεί καθεστώς Settled ή Pre-settled.

2. Επιθυμώ να έρθω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι πρέπει να γνωρίζω.

Για πληροφορίες σχετικά με την είσοδό σας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακαλούμε  να συμβουλευθείτε την βρετανική κυβερνητική ιστοσελίδα www.gov.uk καθώς και τη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, (Πλουτάρχου 1, 106 75, Αθήνα, Τηλ. +30 210 7272 600)

3. Μπορώ να εκδώσω εδώ το ποινικό μου μητρώο;

Η Πρεσβεία δεν αναζητά αποσπάσματα ποινικού μητρώου.

Οι ελληνικές προξενικές Αρχές αναζητούν αυτεπαγγέλτως αντίγραφο ελληνικού ποινικού μητρώου μόνον στις περιπτώσεις που είναι αρμόδιες να εκδώσουν τελική διοικητική πράξη για το αναφερόμενο στο ποινικό μητρώο πρόσωπο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (π.χ. χρήση αντιγράφου ποινικού μητρώου στην Ελλάδα ή κατάθεσή του σε προξενική Αρχή άλλου κράτους με σκοπό τη μετανάστευση), η αναζήτηση του αντιγράφου ποινικού μητρώου γίνεται χωρίς τη μεσολάβηση των ελληνικών προξενικών Αρχών. Μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε κάποιον να το αναζητήσει εκ μέρους σας από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διαδικτυακής Πύλης του Εθνικού Ποινικού Μητρώου.

4. Ο λογιστής μου ζητάει πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας για χρήση στην Εφορία. Από πού θα το λάβω;

Η Πρεσβεία δεν εκδίδει πιστοποιητικά κατοικίας για φορολογική χρήση. Για να μεταφερθείτε στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, απαιτείται να προσκομίσετε στην Δ.Ο.Υ. σας P60 ή Certificate of Tax Residence από το HMRC, επικυρωμένο και μεταφρασμένο. Για την επικύρωση (APOSTILLE) επιλέξτε www.gov.uk/get-document-legalised. Για την μετάφραση θα χρειασθεί να απευθυνθείτε είτε στην Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, είτε σε κάποιον ανεγνωρισμένο μεταφραστή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Μπορώ να εκδώσω Πιστοποιητικό μόνιμου κάτοικου εξωτερικού για τραπεζική χρήση;

(Απαλλαγή από φόρο τόκων καταθέσεων σε συνάλλαγμα ή εξαγωγή συναλλάγματος)

Το Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας Λονδίνου δεν εκδίδει πλέον πιστοποιητικά μονίμου κατοίκου για τραπεζική χρήση.

6. Πως λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προγραμματισμού Ραντεβού;

Για να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική υπηρεσία προγραμματισμού ραντεβού θα πρέπει αρχικά να εγγραφείτε καταχωρώντας τα προσωπικά σας στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία της φόρμας.

Μετά την αρχική εγγραφή η πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής των στοιχείων: λογαριασμού ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και κωδικός πρόσβασης. Με την είσοδο σας στο σύστημα μπορείτε να δείτε τα προγραμματισμένα ραντεβού σας, να τα επαναπρογραμματίσετε ή να τα ακυρώσετε.

Ο λογαριασμός σας είναι αυστηρά προσωπικός και δεν θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τα στοιχεία πρόσβασης σε τρίτο πρόσωπο. Πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον προγραμματισμό ραντεβού του κατόχου του ή/και προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (π.χ. ανήλικα τέκνα).

Το Προξενικό Γραφείο διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής λογαριασμών ή/και προγραμματισμένων ραντεβού σε περίπτωση αδυναμίας ταυτοποίησης του κατόχου του ή ελλιπής καταχώρησης στοιχείων του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η εγγραφή στην υπηρεσία συνοδεύεται με αποδοχή της δήλωσης ότι «Με ατομική μου ευθύνη, σύμφωνα και με τις οικίες διατάξεις του Ν.1599/1986, δηλώνω υπεύθυνα ότι τα ως άνω υποβληθέντα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή».

Η συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων πραγματοποιείται σύμφωνα  με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016).

7. Τι πρέπει να κάνω αν δεν μπορώ να προσέλθω στο Προξενικό Γραφείο σε προγραμματισμένο ραντεβού;

Αν το ραντεβού σας προγραμματίστηκε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πρέπει να το ακυρώσετε, με χρήση των προσωπικών σας κωδικών, για να μπορέσει να διατεθεί σε κάποιον άλλο πολίτη. Η επιλογή ακύρωσης μπορεί να συμβεί μέχρι 24 ώρες πριν.

Αν το ραντεβού σας έχει προγραμματιστεί έπειτα από απευθείας συνεννόηση με το αρμόδιο Τμήμα θα πρέπει να ενημερώσετε μέσω email τουλάχιστον 24 ώρες πριν.

8. Τι πρέπει να κάνω αν χρειάζομαι άμεσο ραντεβού ή αν δεν μπορώ να βρω ραντεβού μέσω του συστήματος;

Σε αυτήν την περίπτωση ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε μέσω email στο grgencon.lon@mfa.gr ή στο email του αρμόδιου τμήματος του Προξενικού Γραφείου περιγράφοντας αναλυτικά και τεκμηριωμένα τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός  σας.

9. Πόσο κοστίζει η έκδοση διαβατηρίου;

Για διαβατήρια ενηλίκων το κόστος ανέρχεται στο ισότιμο σε λίρες των 84,40 Ευρώ, ανάλογα με την ισοτιμία τρέχοντος μηνός. Μπορείτε να δέιτε αναλυτικά την Προξενική Διατίμηση.

Για διαβατήρια ανηλίκων:

(α) έως 14 ετών: το κόστος ανέρχεται στο ισότιμο σε λίρες των 73,60 Ευρώ, ανάλογα με την ισοτιμία τρέχοντος μηνός. Μπορείτε να δέιτε αναλυτικά την Προξενική Διατίμηση.
(β) άνω των 14 ετών:  το κόστος ανέρχεται στο ισότιμο σε λίρες των 84,40 Ευρώ, ανάλογα με την ισοτιμία τρέχοντος μηνός. Μπορείτε να δέιτε αναλυτικά την Προξενική Διατίμηση.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή χρεωστική κάρτα.

10. Σε πόσο καιρό θα παραλάβω το διαβατήριό μου;

Ο χρόνος παραλαβής των νέων διαβατηρίων από το Προξενικό Γραφείο υπολογίζεται σε διάστημα περίπου 4 - 6 εβδομάδων από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

11. Πώς θα παραλάβω το διαβατήριό μου;

Η παραλαβή γίνεται από τον αιτούντα ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν (ο οποίος προσκομίζει το διαβατήριο ή την αστυνομική του ταυτότητα). Απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής απόδειξης καθώς και το παλαιό διαβατήριο προς ακύρωση.Μπορείτε να προσέλθετε στην Πρεσβεία για την παραλαβή του διαβατηρίου σας εργάσιμες ημέρες,   χωρίς ραντεβού, ως εξής:

Αν το επώνυμο σας αρχίζει από   A-Κ   9:30-12:00
Αν το επώνυμο σας αρχίζει από   Λ-Ω  12:00-15:00


Διαβατήριο ανηλίκου παραλαμβάνεται από τον έναν εκ των δύο γονέων ή από εξουσιοδοτηθέν πρόσωπο (το οποίο προσέρχεται με το διαβατήριο ή ταυτότητά του). Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ., τα εκδοθέντα διαβατήρια παραμένουν στο Προξενικό Γραφείο για 6 μήνες μετά την έκδοσή τους. Εάν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν παραληφθούν από τον κάτοχό τους, επιστρέφονται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας προς ακύρωση.

12. Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση κλοπής/απώλειας ταυτότητας ή διαβατηρίου;

Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή της ταυτότητας στο Η.Β., ο κάτοχος πρέπει να προσέλθει στην πλησιέστερη ελληνική προξενική αρχή χωρίς ραντεβού και να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα η Ελληνική Αστυνομία και να ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας το έγγραφο.

Ειδικώτερα σε περίπτωση κλοπής του διαβατηρίου, θα πρέπει αρχικά να υποβάλετε άμεσα δήλωση στην πλησιέστερη βρετανική αστυνομική αρχή, λαμβάνοντας σχετική βεβαίωση την οποία θα προσκομίσετε στη συνέχεια στο Προξενικό Γραφείο.

Στην περίπτωση που δεν έχετε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης, θα πρέπει να συνοδεύεστε από μάρτυρα -  ενήλικο Έλληνα υπήκοο (που θα προσέλθει με το ισχύον διαβατήριο ή την ταυτότητά του), προκειμένου να βεβαιώσει τα στοιχεία σας.
Η δήλωση απώλειας ταυτότητας, καθώς και η δήλωση απώλειας διαβατηρίου μπορεί να γίνει πλέον και ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Κυβέρνησης. Απαραίτητη είναι η κατοχή κωδικών TaxisNet ή κωδικών web banking.

Ειδικώτερα σε περίπτωση κλοπής του διαβατηρίου, θα πρέπει αρχικά να υποβάλετε άμεσα δήλωση στην πλησιέστερη βρετανική αστυνομική αρχή, λαμβάνοντας σχετική βεβαίωση την οποία θα προσκομίσετε στη συνέχεια στο Προξενικό Γραφείο.

Στην περίπτωση που δεν έχετε άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης, θα πρέπει να συνοδεύεστε από μάρτυρα -  ενήλικο Έλληνα υπήκοο (που θα προσέλθει με το ισχύον διαβατήριο ή την ταυτότητά του), προκειμένου να βεβαιώσει τα στοιχεία σας.

13. Πώς μπορώ να λάβω Προσωρινό Ταξιδιωτικό Έγγραφο;

Η έκδοση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων αφορά μόνο στις περιπτώσεις κλοπής - απώλειας διαβατηρίων Ελλήνων πολιτών, μη μονίμων κατοίκων Ηνωμένου Βασιλείου και όχι στις περιπτώσεις μη εγγεγραμμένων ή μη τακτοποιημένων ληξιαρχικά προσώπων, για την τακτοποίηση των οποίων πρέπει να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία εγγραφής πριν την έκδοση διαβατηρίου.

Στην περίπτωση που, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με το Προξενικό Γραφείο, κριθεί σκόπιμη η έκδοση προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου, τούτο δεν δύναται να εκδοθεί πέραν των 48 ωρών προ της ημερομηνίας ταξιδιού. Ο δικαιούχος πρέπει να φέρει εκτυπωμένο εισιτήριο,  δύο φωτογραφίες και, σε περίπτωση που δεν έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης, χρειάζεται να συνοδεύεται από Έλληνα μάρτυρα οποίος θα συντάξει σχετική υπεύθυνη δήλωση ταυτοπροσωπίας.

Εάν ο δικαιούχος είναι βρέφος, τότε, πέραν του εκτυπωμένου εισιτηρίου και των δύο φωτογραφιών, απαιτείται η Αγγλική και Ελληνική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως καθώς και η φυσική παρουσία και των δύο γονέων.

14. Ποια η διαφορά μεταξύ πληρεξουσίου – εξουσιοδότησης? Τι χρειάζομαι?

Το πληρεξούσιο αποτελεί συμβολαιογραφικό – δημόσιο έγγραφο, συντάσσεται σε συγκεκριμένο τύπο  και είναι απαραίτητο για ορισμένες ενέργειες, όπως αγοραπωλησίες ακινήτων, αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιάς, διανομές περιουσιακών στοιχείων, συστάσεις και αποδοχές δωρεών και γονικών παροχών, ορισμένες δικαστικές υποθέσεις, εγγραφές ληξιαρχικών γεγονότων κ.α. Συνυπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο (εντολέα), τον Πρόξενο και -αν απαιτείται- τον μεταφραστή. H σχετική κατηγορία για ραντεβού είναι: «Συμβολαιογραφικές Πράξεις-Πληρεξούσια»

Η εξουσιοδότηση είναι ιδιωτικό έγγραφο – δήλωση, που συντάσσει με ευθύνη του ο ενδιαφερόμενος και αφορά τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων υποθέσεων (συνήθως απλούστερων, π.χ. έκδοση κλειδαρίθμου στην Εφορία, παραλαβή εγγράφων από Υπηρεσία, εκπροσώπηση από δικηγόρο σε δικαστήριο εκτός Αρείου Πάγου). Το Προξενικό Γραφείο βεβαιώνει/επικυρώνει μόνο την υπογραφή του εξουσιοδοτούντος. H σχετική κατηγορία για ραντεβού είναι: «Επικύρωση υπογραφής»

Ο δικηγόρος σας ή η Υπηρεσία στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί είναι οι πλέον αρμόδιοι για να διευκρινίσουν και να επιβεβαιώσουν ποιος τύπος πληρεξουσιότητας είναι ο κατάλληλος για την διενέργεια των πράξεων που επιθυμείτε.