- Αρχική
- Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γενικά
- Πολιτικές Σχέσεις
- Μορφωτικές και Πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
- Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
- Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αμυντικές Σχέσεις
- Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια
- Ελληνικές Κοινότητες
- Ευρωπαίοι πολίτες και Brexit
- Νέα
- Υπηρεσίες για τον πολίτη
Δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, του Κλήρου και των Προέδρων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Λονδίνου
Η ελληνική Πρεσβεία ανέλαβε και τα καθήκοντα του Γενικού Προξενείου
Δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, του Κλήρου και των Προέδρων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων Λονδίνου παρέθεσε στις 12 Δεκεμβρίου, στην πρεσβευτική κατοικία, ο έλληνας Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κων/νος Μπίκας με την ευκαιρία της 42ης επετείου από τη χειροτονία του Αρχιεπισκόπου.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο για τη 42χρονη διακονία του στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαίροντας «το μεγάλο και δύσκολο έργο» που επιτελεί: «Η Εκκλησία είναι ο ιστός στον οποίο στηριζόμαστε όλοι μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο έλληνας Πρέσβης. Υπογράμμισε επίσης ότι μετά την κατάργηση του Γενικού Προξενείου Λονδίνου, τα προξενικά θέματα (αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ομογένεια) διεκπεραιώνονται πλέον από την Πρεσβεία, στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί Προξενικό Γραφείο. «Είμαστε εδώ όλοι, εγώ και οι συνεργάτες μου για να εξυπηρετήσουμε την Ομογένεια. Στηριζόμαστε στην πνευματική σας διδαχή και διακονία και το παράδειγμά σας», πρόσθεσε.
Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Πρέσβη για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι διαθέτει «ευλαβείς και γεναιόδωρους εργάτες που προσφέρουν από τον πολύτιμο χρόνο τους». Η Εκκλησία πρέπει να βοηθήσει να επιστρέψουν οι σημερινοί άνθρωποι στην παράδοση υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, υπενθυμίζοντας τη ρήση του διακεκριμένου θεολόγου Φλορόφσκι που έλεγε ότι «είμαστε όλοι Έλληνες», διότι η Ελλάδα προσέφερε τη γλώσσα για να εκφραστεί ο λόγος του Θεού: Ζούμε σε δύσκολες εποχές και πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μείνουμε Ορθόδοξοι. Εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Ο καθένας δίνει το παράδειγμα. Πρέπει να είμαστε επίσης νομοταγείς. Να σεβόμαστε τον νόμο και να αγαπάμε τον τόπο και την κοινωνία που μας φιλοξενεί. Η χώρα αυτή μας προσφέρει την ελευθερία να ασκούμε τα καθήκοντά μας. Η ελευθερία είναι ακριβή. Όπως ακριβή είναι και η ειρήνη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που απονεμήθηκε στην ΕΕ το Νόμπελ Ειρήνης. Ότι δηλαδή διαφύλαξε για 60 χρόνια την ειρήνη στην Ευρώπη, είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος .
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η διακονία απαιτεί τάξη και σεβασμό στον εαυτό μας». Πρέπει, είπε, να πορευόμαστε με αγάπη, συνεργασία και ομόνοια. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το έργο της Αρχιεπισκοπής που αριθμεί ενενήντα χρόνια ζωής. Με την ίδρυση της, αποκτήσαμε όνομα και συμπεριληφθήκαμε ως Εκκλησία στον χάρτη αυτής της χώρας.
Τέλος, ευχαρίστησε εκ νέου τον κ. Πρέσβη και ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα.