- Αρχική
- Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γενικά
- Πολιτικές Σχέσεις
- Μορφωτικές και Πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
- Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
- Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αμυντικές Σχέσεις
- Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια
- Ελληνικές Κοινότητες
- Ευρωπαίοι πολίτες και Brexit
- Νέα
- Υπηρεσίες για τον πολίτη
Ενημέρωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου για τις επαφές του στο Λονδίνο
Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 και ότι θα καταστεί στη συνέχεια –λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης – όλο και πιο ελκυστική ως προορισμός των επενδυτών, υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στα πλαίσια της ενημέρωσης των ελλήνων δημοσιογράφων που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, με την ολοκλήρωση των επαφών του με ΜΜΕ και επενδυτικές τράπεζες.
Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ επιτυχημένη» την επίσκεψή του στη Βρετανία, αποδίδοντας την επιτυχία της και στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη χρονική στιγμή και σε συνεργασία με την Πρεσβεία στο Λονδίνο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά να ακούσει και τη δική μας οπτική γωνία και να διασταυρώσουν πληροφορίες. Τους ενημέρωσα για τις λεπτομέρειες όσον αφορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις, είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης διαφυλάχτηκε απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τόνισε ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτό, θα είχε προκληθεί πανικός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα μετατρεπόταν άμεσα σε συστημικό.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ανέπτυξε στους συνομιλητές του την αισιοδοξία για το μέλλον, αισιοδοξία που βασίζεται καταρχήν στη δέσμευση της κυβέρνησης συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Εξίσου ενθαρρυντικός παράγοντας –είπε -είναι η πρόοδος που διαπιστώνεται ήδη στην εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως σε τομείς όπως η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας), αλλά και η οικοδόμηση ενός ισχυρού και σταθερού τραπεζικού συστήματος. Την ίδια αισιοδοξία επιτρέπει εξάλλου η συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη από την πλευρά των δανειστών και η ισχυρή πολιτική βούληση από την πλευρά τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, βούληση που θεωρείται δεδομένη εφόσον η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιδεικνύει βούληση υλοποίησης του προγράμματος.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχείρησε τον απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η οποία αντανακλάται ήδη στη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών δεικτών, στην αύξηση των εξαγωγών, την επιστροφή των καταθέσεων και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η πρόοδος αυτή, τόνισε, δεν θα ήταν δυνατή εάν είχε καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο στην Ελλάδα – σε αντίθεση με άλλες χώρες – δεν ήταν η πηγή προβλημάτων, υπέστη όμως τις συνέπειες της κρίσης. Σήμερα, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, στον τραπεζικό τομέα, λαμβάνει χώρα μία γιγαντιαία αναδιάταξη του τραπεζικού τοπίου, με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η οικονομική δραστηριότητα που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη, στις αρχές του 2014. Όλα τα ανωτέρω επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι είπε ο κ. Προβόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και πολύ δουλειά διότι, οι αγορές εάν αντιληφθούν χαλάρωση, μπορεί να γυρίσουν ανά πάσα στιγμή.
Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα που συνάντησε στις συναντήσεις του με τα ΜΜΕ, είπε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαίους δημοσιογράφους των FT και του ECONOMIST με τους οποίους συναντήθηκε. Πήγαμε πολύ καλά, δώσαμε πειστικές απαντήσεις και ήταν ευχαριστημένοι είπε ο κ. Προβόπουλος.