- Αρχική
- Οι Αρχές μας
- Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο
- Γενικά
- Πολιτικές Σχέσεις
- Μορφωτικές και Πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου
- Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις
- Η ελληνική ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αμυντικές Σχέσεις
- Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πολιτιστικές Σχέσεις και Ελληνική Ομογένεια
- Ελληνικές Κοινότητες
- Ευρωπαίοι πολίτες και Brexit
- Νέα
- Υπηρεσίες για τον πολίτη
Παρέμβαση Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στην Ημερίδα No Deal Brexit, Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία
Παρέμβαση στην ημερίδα με θέμα «No Deal Brexit: Η Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία» πραγματοποίησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την ανάγκη προετοιμασίας για την ολοκληρωμένη θωράκιση της χώρας και την άντληση του μέγιστου δυνατού οφέλους για τη χώρα μας την επομένη του Brexit.
Ειδικότερα, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε εξαρχής ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση- μιας παγκόσμιας δύναμης που αντιπροσωπεύει το 13% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ- στοιχειοθετεί αφ’ εαυτής μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και μια μεγάλη απώλεια, πολλώ δε μάλλον αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει τελικά χωρίς συμφωνία. O κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ό, τι και να κάνουμε, όσο και να προετοιμαστούμε σε επίπεδο γραφειοκρατίας, το Brexit θα έχει κόστος. Το θέμα είναι να μειώσουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες για την εθνική οικονομία και να ενημερώσουμε τους Έλληνες εισαγωγείς, εξαγωγείς, επιχειρηματίες, Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και Βρετανούς υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα». Διευκρίνισε δε ότι, πέρα από την παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα παραμένει η βελτίωση της συνεργασίας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε μετά το Brexit να έχουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις απ’ ό, τι είχαμε πριν, για λόγους στρατηγικούς, ιστορικούς, οικονομικούς.
Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αφενός των 115.000 Ελλήνων που ζουν στο ΗΒ –τους οποίους το ΥΠΕΞ προτρέπει να εγγραφούν στο settlement scheme της βρετανικής κυβέρνησης- αφετέρου των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα. Ομοίως, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε την αναγκαιότητα πολυεπίπεδης προετοιμασίας της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και βασική χώρα προέλευσης τουριστών, με 2.500.000 Βρετανούς τουρίστες να καταφθάνουν στη χώρα μας ετησίως.
Περαιτέρω, αφού περιέγραψε τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών –και πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας- την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και την επιβολή ειδικών δασμών σε εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα, παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ μέχρι σήμερα για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εφαρμογή του σχεδίου 128 δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την περίπτωση ενός no-deal Brexit, στην επικείμενη ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του, στην έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης διμερών συμφωνιών μορφωτικού, πολιτιστικού, εμπορικού και ναυτιλιακού περιεχομένου, αλλά και στη λειτουργία της ιστοσελίδας brexit.gov.gr ως βασικού πυλώνα ενημέρωσης του κοινού και επαφής με τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς για τον εντοπισμό και επίλυση τυχόν προβλημάτων.
Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται πάντα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών, «για να προχωρήσουμε από κοινού μπροστά, προασπίζοντας τα συμφέροντα των ελληνικών προϊόντων και θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία».