greek english

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν  με ιδιαίτερη λαμπρότητα την 24η Ιανουαρίου τα εγκαίνια της Έκθεσης «Cycladic Art: The Leonard N. Stern Collection on Loan from the Hellenic Republic» των  161 Πρωτοκυκλαδικών αρχαιοτήτων της συλλογής Leonard Stern στο Μητροπολιτικό  Μουσείο Νέας Υόρκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της Πρέσβεως της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αικατερίνης  Νασίκα, του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Ευάγγελου Σέκερη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Ντίνου Κωνσταντίνου, εκπροσώπων της  Ομογένειας και διακεκριμένων προσκεκλημένων από τον  καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο της Νέας Υόρκης.

Η Έκθεση των κυκλαδικών αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης  (Met)  έλαβε χώρα έπειτα από την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το Μουσείο Met, που προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό των αρχαιοτήτων από την Ελληνική Δημοκρατία στο Met.

Στην επιβλητική αίθουσα εγκαινίων της Έκθεσης στο Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης και ακριβώς δίπλα από την αίθουσα Έκθεσης των Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων προβλήθηκε βίντεο με τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευχαριστώντας τον Leonard Stern που συγκέντρωσε αυτή την εξαιρετική συλλογή, τόνισε ότι η  συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας 50ετούς συνεργασίας που αναγνωρίζει την ελληνική κυριότητα των αρχαιοτήτων της έκθεσης, χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή στα δικαστήρια, και διασφαλίζει ότι η φράση “Δάνειο της Ελληνικής Δημοκρατίας – Υπουργείο Πολιτισμού” υιοθετείται ως μέρος μιας τέτοιας συμφωνίας για πρώτη φορά διεθνώς.

Επίσης ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τονίζοντας ότι επί διετία διεξάγονται διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για μια πιθανή συνεργασία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. «Μόνο αν επανενωθούν στην σκιά της Ακρόπολης θα αντιληφθούμε την τεράστια σημασία τους για τον δυτικό πολιτισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι ο επαναπατρισμός ελληνικών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και υψηλής πολιτικής προτεραιότητας για το Υπουργείο Πολιτισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή της προς τα στελέχη του Μet για την επίτευξη της ιστορικής και αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας συνεργασίας.

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί τον επαναπατρισμό όλων των αρχαιοτήτων που έχουν παρανόμως εξαχθεί και διακινηθεί, βάσει των διεθνών συμβάσεων, η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στην διεκδίκηση επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι  ειδικά το ζήτημα των Γλυπτών συνιστά μια  εντελώς ιδιάζουσα  περίπτωση, καθώς, σε αντίθεση με άλλα κλεμμένα έργα τέχνης και μνημεία που υφίστανται αυτόνομα και ανεξάρτητα από το άμεσο περιβάλλον τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι οργανικά και αναπόσπαστα μέρη ενός στιβαρού αρχιτεκτονήματος, μιας ενιαίας και αδιάσπαστης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Met, Max Hollein, όπως επίσης και ο επικεφαλής της έκθεσης, Seán Hemingway, οι οποίοι, με τη σειρά τους, εξέφρασαν την εκτίμησή τους τόσο στον Πρωθυπουργό όσο στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Τέλος, ο συλλέκτης  Leonard Stern κατά τον χαιρετισμό του  δήλωσε ότι αισθάνεται ως ο πλέον ενθουσιασμένος, καθώς τη συλλογή του θα θαυμάζουν εφεξής εκατομμύρια επισκέπτες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων στο Μet, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς Ντίνος Κωνσταντίνου, παρέθεσε την 25η Ιανουαρίου δεξίωση στην προξενική κατοικία προς τιμή της Προέδρου του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κας Σάντρας Μαρινοπούλου.

Κατά το χαιρετισμό του προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της Νέας Υόρκης, ο κ. Κωνσταντίνου εξήρε την σημασία και υπογράμμισε την προτεραιότητα που ο ίδιος δίνει στην πολιτιστική διπλωματία, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πανίσχυρο εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της προάσπιση της ειρήνης. Επίσης  χαρακτηρίζοντας το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως πραγματικό διαμάντι της Αθήνας, παρουσίασε την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου κα Σάντρα Μαρινοπούλου, η οποία με την συνδρομή βιντεοσκοπημένου υλικού περιέγραψε εκτενώς στους παρευρισκόμενους την ιστορία, τη λειτουργία  και τον ρόλο του Μουσείου.