greek english
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης arrow Νέα arrow Διάλεξη του Αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου «Η Πάρος και το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα στο νησί Δεσποτικό» στο Ινστιτούτο Μελέτης Αρχαίου Κόσμου του New York University

Διάλεξη του Αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου «Η Πάρος και το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα στο νησί Δεσποτικό» στο Ινστιτούτο Μελέτης Αρχαίου Κόσμου του New York University

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Στις 15 Οκτωβρίου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη έδωσε την αιγίδα του σε μία διάλεξη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η οποία αφιερώνεται στην ανάδειξη του «Δεσποτικού», ενός μικρού ακατοίκητου νησιού στην καρδιά των Κυκλάδων, διάσημου πλέον για το σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθέν αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα.

Η διάλεξη δόθηκε από τον επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στο σημείο, Γιάννο Κουράγιο,  αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και υπεύθυνου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου.

Η διάλεξη έρχεται ως επιστέγασμα στην φωτογραφική έκθεση της Μαίρης Χατζάκη «Οι Άνθρωποι του Δεσποτικού», η οποία φιλοξενείται έως τις 25 Οκτωβρίου, εντός του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και ‘εστιάζει’ με το φακό της στο προσωπικό που επιμελείται μέχρι και σήμερα το τεράστιο έργο ανακάλυψης και αναστήλωσης του χώρου.

Το Δεσποτικό είναι ένα πολύ μικρό νησί που βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, σε κοντινή απόσταση από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται φυσικά στο αρχαϊκό Ιερό προς τον Απόλλωνα που περιελάμβανε ένα συγκρότημα κτηρίων με ναό, λουτρά καθώς και εστιατόριο, απ΄όπου διασώζονται μέχρι και κάλυκες κρασιού. Το όλο συγκρότημα που έφτασε στο απόγειο του κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, θεωρείται ισάξιο -αν όχι ανώτερο- του παρόμοιου μεν, πολύ περισσότερο προβεβλημένου δε, Ιερού στη νήσο Δήλο.

Ο Γιάννος Κουράγιος ηγείται πλέον της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο από το 1997, ωστόσο, δεν υπήρξε όμως ο πρώτος που έστρεψε το ενδιαφέρον του σε αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό. Ήδη από τον 19ο αιώνα, ο διακεκριμένος Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας κάνει την πρώτη ανακάλυψη, ενώ το 1959 ακολουθεί ο αρχαιολόγος Νίκος Ζαφειρόπουλος, ρίχνοντας φως σε μία γωνιά της Ελλάδος για την οποία δεν υπάρχει καμία αξιόλογη αναφορά στα ιστορικά χρονικά.

Η εξήγηση κρύβεται στο ότι η Πρεπέσινθος (αρχαία ονομασία του Δεσποτικού) βρισκόταν σε ανταγωνισμό ισχύος και φήμης με την Δήλο. Τα δύο σημεία ελέγχονταν από τους Αρχαίους Παρίους και Ναξίους αντίστοιχα.  Στους κλασικούς χρόνους, οι Αθηναίοι ανέλαβαν ακόμα και εκστρατεία κατά της Πάρου και των δορυφόρων της, συμπεριλαμβανομένου του Δεσποτικού, με το πρόσχημα της σύμπραξης με τους Πέρσες. Συν τοις άλλοις, η Πρεπέσινθος είχε σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα επειδή ήταν προικισμένη με προφυλαγμένο λιμάνι και ήλεγχε τόσο το Αιγαίο όσο και τις οδούς προς Αίγυπτο, Μικρά Ασία κτλ.

Το Ιερό του Δεσποτικού έχει δώσει στην αρχαιολογική σκαπάνη ξεχωριστά δείγματα τέχνης από παριανό μάρμαρο, τα οποία εκτίθενται σε Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου. Στις μέρες μας, η αρχαιολογική έρευνα (η οποία επικουρείται και από επιστήμονες Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων), στοχεύει στην σταδιακή μετατροπή του χώρου σε υπαίθριο αρχαιολογικό Μουσείο και θεματικό χώρο.

https://www.instagram.com/p/B3ql5tZAymP/