greek english
Αρχική arrow Οι Αρχές Μας arrow Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης arrow Νέα arrow Διάλεξη του καθηγητή Ανδρέα Κακριδή για την αμερικανική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο 1947-1953 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη

Διάλεξη του καθηγητή Ανδρέα Κακριδή για την αμερικανική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο 1947-1953 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

Στις 26 Νοεμβρίου, το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, διοργάνωσαν διάλεξη με ομιλητή τον Ανδρέα Κακριδή και θέμα την αμερικανική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα κατά το διάστημα 1947-1953.

Η Ελλάδα εξήλθε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων βαθειά τραυματισμένη με βαρειές απώλειες ενόπλων και αμάχων, λεηλατημένο τον εθνικό και φυσικό της πλούτο, κατεστραμμένη εμπορική ναυτιλία και, φυσικά, ανύπαρκτη οικονομία. Ο ελληνικός λαός δεν θα μπορούσε να ορθοποδήσει χωρίς τη διεθνή υποστήριξη. Η ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως αμερικανική) που διετέθη μέσω της UNRRA διατήρησε στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Για να επιτευχθεί όμως η μαζική ροή της βοήθειας που χρειαζόταν για να ανοικοδομηθεί η ελληνική οικονομία και να καταστεί βιώσιμη, οι Έλληνες πολιτικοί δεν είδαν άλλη επιλογή από το να κατατάξουν τη χώρα στους ευρύτερους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διάλεξη φώτισε λιγότερο γνωστές πτυχές της εφαρμογής του Σχεδίου για ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σημερινοί πυλώνες της Ελλάδας όπως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος συστήθηκαν ως αποτέλεσμα των σχεδιασμών της εποχής.

Ο Ανδρέας Κακριδής είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδας και διδάσκει οικονομική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Έχει διδάξει ως επισκέπτης διδάσκων στο Columbia University και ειδικεύεται στην ελληνική ιστορία της οικονομίας καθώς και στην ιστορία της μακροοικονομίας και των οικονομικών ανάπτυξης του 20ου αιώνα.

https://www.facebook.com/GreeceinNY/posts/1031483027192985

https://twitter.com/GreeceinNewYork/status/1199501067869921281