- Αρχική
- Οι Αρχές Μας
- Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ
- Νέα
- Υπηρεσίες
- Newsletter
Monitoring Solitude 2.0, Μία εικαστική έκθεση της Μάνιας Ευσταθίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη
«Πώς να παρακολουθήσεις την μοναξιά, να την καταγράψεις, αφού η μοναξιά δεν μετριέται, δεν έχει εμβαδόν, ούτε όγκο, έχει την τάση να απλώνεται και να κατατρώει…»
από τον πρόλογο της Καλλιόπης Ρηγοπούλου, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΚΠΑ
Στις 7 Φεβρουαρίου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη φιλοξένησε τα εγκαίνια της έκθεσης «Monitoring Solitude 2.0», της εικαστικού Μάνιας Ευσταθίου. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Προξενείου και έχει ως κεντρικό θέμα το ανθρώπινο αίσθημα της μοναξιάς, πως βιώνεται στις μεγαλουπόλεις, σε καταστάσεις αναμονής και σωματικής καταπόνησης, καθώς επίσης και πως συνδιαλέγεται με τον χωροχρόνο. Η έκθεση είναι απόσταγμα βιώματος, μιας και η ίδια η καλλιτέχνης πέρασε από οριακές καταστάσεις.
Παρουσιάζοντας την καλλιτέχνη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας μίλησε για την απόκοσμη σχεδόν οικειότητα που νιώθει κανείς όταν αντικρίζει τα έργα της Ευσταθίου. Είναι οι χώροι όπου φωλεύει η μοναξιά και εμφιλοχωρεί χωρίς προειδοποίηση. Είναι χώροι όπου δεν τους κατοικήσαμε με το σώμα αλλά μας κατοίκησαν στο μυαλό.
Μιλώντας για την Μάνια Ευσταθίου, η κλινική Ψυχολόγος στο Columbia University, Λένα Βερδέλη τόνισε πως το αντίδοτο στη μοναξιά είναι η ουσιαστική επαφή και όχι η τυποποιημένη κοινωνική συναναστροφή μιας και ένας άνθρωπος μόνος δεν είναι αισθάνεται απαραίτητα μοναχικός. Το τραύμα προκαλείται από την αποκοπή μας από τους άλλους και όταν επέλθει δηλητηριάζει το σώμα και τον νου. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το φάρμακο», «η τέχνη, η επαφή, ο διάλογος, η φιλία», ολοκλήρωσε.
Η Μάνια Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1962. Σπούδασε Ιατρική στην Θεσσαλονίκη, όπου και ειδικεύτηκε στην πυρηνική ιατρική. Απεφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πλέον εργάζεται αποκλειστικά ως εικαστικός. Έργα της έχουν κοσμήσει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, κατά τόπους Πινακοθήκες, καθώς και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, στην Ελβετία, στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Το τελευταίο αφιέρωμα στην καλλιτέχνη έγινε από το αμερικανικό περιοδικό τέχνης «E-squared Magazine».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-14:30.
https://www.facebook.com/GreeceinNY/posts/820989338242356
https://twitter.com/GreeceinNewYork/status/1093676793326944257