Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων Ελλήνων

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων Ελλήνων (ΚΕΠΠΑΕ)-Τμήμα Επικυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, λειτουργεί στη νέα του διεύθυνση, στην οδό Ακαδημίας 3 (στοά), από 10-01-2022.
Τα στοιχεία επικοινωνίας του τμήματος είναι:
1)    Τηλέφωνα: 210-3682040 έως 43
2)    e-mail: cio@mfa.gr

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΩΝ

Το Τμήμα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 13:00.

Είναι αρμόδιο για την επικύρωση:
1) Του γνήσιου της υπογραφής των αρμοδίων οργάνων του Ελληνικού Κράτους επί εγγράφων ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών του εσωτερικού και εξωτερικού, σε περίπτωση μη εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης. Προς τούτο τηρείται ειδικό αρχείο με δείγματα υπογραφών (βλ. σημ. 1).
2) Του γνήσιου της υπογραφής των διαπιστευμένων υπαλλήλων όλων των ξένων διπλωματικών και προξενικών αρχών στην Ελλάδα επί των εγγράφων που εκδίδονται ή επικυρώνονται από αυτές. Προς τούτο τηρείται ενημερωμένο ειδικό αρχείο με δείγματα υπογραφών (βλ. σημ. 2).
3) Της υπογραφής Ελλήνων και ξένων υπηκόων επί παντός κειμένου στην ελληνική γλώσσα πλην πληρεξουσίων, εφόσον αυτοί υπογράφουν ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου.

Σημ. 1: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Τα δημόσια έγγραφαεπικυρώνονται από το Τμήμα Επικυρώσεων του ΥΠΕΞ για χρήση σε χώρες εκτός Σύμβασης Χάγης ή σε χώρες για τις οποίες μολονότι αυτές έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση, η χώρα μας έχει εκφράσει αντιρρήσεις(δηλαδή Κιργιζία, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Περού, Τυνησία,Φιλιππίνες, Κόσοβο, Πακιστάν)εφόσον είναι πρωτότυπα ή ακριβή αντίγραφα από την εκδούσα και μόνο αρχή. Η επικύρωση γίνεται ΑΤΕΛΩΣ.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι τα έγγραφα των Υπουργείων επικυρώνονται απευθείας από το Τμήμα Επικυρώσεων του ΥΠ.ΕΞ. ενώ τα έγγραφα που προέρχονται από άλλες δημόσιες αρχές πρέπει πρώτα να επικυρώνονται από το Υπουργείο στο οποίο υπάγονται.

Διαδικασία επικύρωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών των συνηθέστερων περιπτώσεων δημοσίων εγγράφων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χώρες εκτός της Σύμβασης της Χάγης του 1961:

Α/ΑΕΙΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ1ο ΒΗΜΑ2ο ΒΗΜΑ3ο ΒΗΜΑΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1.Ληξιαρχικές Πράξεις (γέννησης, γάμου, θανάτου)Υπ.Εσωτερικών,(Σταδίου 27 &Δραγατσανίου) –1ος όροφος– κ.ΚαλύβαςΥπ. Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) Το έγγραφο θα πρέπει να έχει εκδοθεί απευθείας από τον αρμόδιο Δήμο κι όχι μέσω ΚΕΠ (αν είναι μέσω ΚΕΠ, θα πρέπει να έχει αποσταλεί από το Δήμο ταχυδρομικά)
2.Πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασηςΥπ.Εσωτερικών, (Σταδίου 27 &Δραγατσανίου) –1ος όροφος– κ.ΚαλύβαςΥπ. Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) Το έγγραφο θα πρέπει να έχει εκδοθεί απευθείας από τον αρμόδιο Δήμο κι όχι μέσω ΚΕΠ (αν είναι μέσω ΚΕΠ, θα πρέπει να έχει αποσταλεί από το Δήμο ταχυδρομικά)
3.Υπεύθυνες Δηλώσεις - εξουσιοδοτήσεις με επικύρωση υπογραφής σε ΚΕΠΥπ.Εσωτερικών,(Σταδίου 27 &Δραγατσανίου) –1ος όροφος– κ.ΚαλύβαςΥπ. Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) Όταν το άτομο υπογράφει ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας, η επικύρωση της υπογραφής του θα πρέπει να γίνεται από το Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένη η εταιρία
4.Βεβαιώσεις Τμημάτων Ασφαλείας περί απώλειας διαβατηρίωνΣυνιστάται όπως η βεβαίωση φέρει υπογραφή αξιωματικού του Τμήματος ΑσφαλείαςΕπικύρωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Δ/ντή ή Υποδ/ντή της Δ/νσης Ασφαλείας που υπάγεται το Τμ.ΑσφαλείαςΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
5.Αντίγραφα ελληνικών δελτίων ταυτοτήτων - διαβατηρίωνΕπικύρωση α/φου σε Αστυνομικό Τμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας (Συνιστάται όπως η βεβαίωση φέρει υπογραφή αξιωματικού)Επικύρωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Δ/ντή ή Υποδ/ντή της αρμόδιας Αστυν.Δ/νσης ή Δ/νσης ΑσφαλείαςΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
6.Εκκαθαριστικά κ.α. έγγραφα Δ.Ο.Υ.Σφραγίδα και υπογραφή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.Υπ. Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας 10) –κ. Παπαδάκης, κα. Βασιλείου-(εξυπηρέτηση πολιτών μετά τις 12:00)Υπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
7.Βεβαιώσεις νοσοκομείωνΤο έγγραφο θα πρέπει να έχει θεωρηθεί από τη Γραμματεία του νοσοκομείουΕπικύρωση από Υπ.Υγείας (Αριστοτέλους 17) κα Παπαδοπούλου κα ΠέτσηΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
8.Απολυτήρια σχολείων κ.α. σχολικά έγγραφαΠρωτότυπο ή επικυρωμένο αντίγραφο από το σχολείοΕπικύρωσή του από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείοΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά)Συνήθως οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επικυρώνουν οι ίδιες τα αντίγραφα
9.Τίτλοι Σπουδών (ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.)Πρόσφατο κατά προτίμηση πρωτότυπο ή επικυρωμένο αντίγραφο από τη σχολήΜόνο όσον αφορά τίτλους Ε.Κ.Π.Α.: Επικύρωση από τη Δ/νση Σπουδών (Ιπποκράτους 15) – κα. ΚυπριάδουΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
10.Συμβολαιογραφικά ΈγγραφαΕπικύρωση της υπογραφής του συμβολαιογράφου στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών (Για Αθήνα: πρώην Σχολή Ευελπίδων, κτ.16 – γρ.217)Υπ. Δικαιοσύνης Μεσογείων 96 – γρ. 206 (κα. Μάκη, κα.Κολιάδη, κα.Κοντογιάννη)Υπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
11.Δικαστικά ΈγγραφαΠρωτοδίκη/Εφέτη υπηρεσίας (Για Πρωτοδικείο Αθηνών:πρώην Σχ.Ευελπίδων,κτ.6– γρ.107)Υπ. Δικαιοσύνης Μεσογείων 96 – γρ. 206 (– κα. Μάκη, κα.Γαϊτάνου, κα.ΚοντογιάννηΥπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά) 
12.Ποινικά Μητρώα (Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από το Υπ.Δικαιοσύνης και φέρουν υπογραφή υπαλλήλου, επικυρώνονται απ’ευθείας στο Υπ. Εξωτερικών)Επικύρωση στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών (Για Αθήνα: πρώην Σχ. Ευελπίδων, κτ.16–γρ.217)Υπ. Δικαιοσύνης Μεσογείων 96– γρ. 206 (– κα. Μάκη, κα.Γαϊτάνου, κα.Κοντογιάννη)Υπουργείο Εξωτερικών Τμήμα Επικυρώσεων, Ακαδημίας 3 (στοά)ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το ποινικό μητρώο έχει ζητηθεί μέσω ΚΕΠ και πριν επικυρωθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, θα πρέπει να έχει υπογραφεί και σφραγιστεί από το Τμήμα Ποινικού Μητρώου που το εξέδωσε

Για λοιπές κατηγορίες ελληνικών δημοσίων εγγράφων, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χώρες εκτός Σύμβασης Χάγης, συνιστούμε να πληροφορηθείτε την ορθή διαδικασία επικύρωσής τους, επικοινωνώντας με το Τμήμα Επικυρώσεων, πριν την προσέλευση για επικύρωση.

Σημ. 2: ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Για να γίνει αποδεκτό ένα αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο από ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται προηγουμένως η νόμιμη κατά περίπτωση επικύρωσή του. Η επικύρωση προηγείται της επίσημης μετάφρασής του.

Ειδικότερα:
Α) εάν το αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο έχει εκδοθεί από Αρχή συμβαλλόμενης χώρας στη Σύμβαση της Χάγης του 1961, η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με το Ν. 1497/1984 (ΦΕΚ 108Α), σύμφωνα με την υφιστάμενη συμβατική υποχρέωση πρέπει να φέρει την επισημείωση apostille, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπονται από το Ν.4231/2014 και των υπ’ αριθ. 1191/2016 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Για τον κατάλογο των χωρών, που είναι συμβαλλόμενες στη Σύμβαση της Χάγης του 1961 δείτε https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/status-table/?cid=41
Για την ανεύρεση και των αρμοδίων οργάνων κάθε κράτους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, για την επίθεση της σφραγίδας apostille δείτε https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/authorities1/?cid=41

Β) εάν το αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο προέρχεται από Αρχές χωρών που μολονότι έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, η χώρα μας έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην προσχώρηση τους αυτή και για όσο διάστημα δεν έχουν αυτές αρθεί, δηλαδή Κιργιζία, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Περού και Τυνησία, αυτό επικυρώνεται μόνο από το την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Αρμόδια Προξενεία είναι: 1) Κιργιζία - Προξ. Γραφείο Πρεσβείας Αστανά (Καζακστάν), 2) Μογγολία - Προξ. Γραφείο Πρεσβείας Πεκίνου, 3) Ουζμπεκιστάν - Γενικό Προξενείο Μόσχας, 4) Περού - Προξ. Γραφείο Πρεσβείας Λίμα και 5) Τυνησία - Προξ. Γραφείο Πρεσβείας Τύνιδας.6) Φιλιππίνες-Πρεσβεία Μανίλας, 7) Κόσοβο-Προξενικό Γραφείο Πρίστινας, 8) Πακιστάν-Πρεσβεία Ισλαμαμπάντ.

Κατάλογος Ελληνικών Αρχών Εξωτερικού

Γ) εάν το αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο προέρχεται από Αρχές χώρας που δεν είναι συμβαλλόμενη στη Σύμβαση της Χάγης ή πρόκειται για δημόσιο έγγραφο που εξαιρείται ρητώς από το κείμενο της Σύμβασης ως προς την επίθεση επισημείωσηςapostille, (π.χ. έγγραφα που εκδίδονται από Διπλωματικούς ή Προξενικούς πράκτορες, διοικητικά έγγραφα που σχετίζονται άμεσα με εμπορική ή τελωνειακή πράξη), απαιτείται, προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό από ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, η προξενική επικύρωσή του.

Πιο συγκεκριμένα:

Γ1) η προξενική επικύρωση μπορεί να τεθεί σε αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο που εκδίδεται από Αρχές χώρας μη συμβαλλόμενης στη Σύμβαση της Χάγης από την οικεία ελληνική προξενική αρχή στη χώρα προέλευσης, εφόσον έχει προηγηθεί η επικύρωσή του από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προέλευσης του εγγράφου. Εναλλακτικά, το αλλοδαπό δημόσιο έγγραφο μπορεί να επικυρωθεί από το Τμήμα Επικυρώσεων του Κ.Ε.Π.Π.Α.Ε. του ΥΠ.ΕΞ. εφόσον μετά την επικύρωσή του από το Υπουργείο Εξωτερικών της οικείας χώρας, επικυρωθείαπό την Προξενική Αρχή της χώρας αυτής στην Ελλάδα.

Εξαίρεση: Για έγγραφα προέλευσης Αιθιοπίας, Αλγερίας, Αφγανιστάν, Γκάνας, Ερυθραίας, Ινδονησίας, Ιράκ, Ιράν, Κένυας, Λ.Δ. Κονγκό, Λιβυής, Μάλι, Μπαγκλαντές, Νιγηρίας, Πακιστάν, Σενεγάλης, Σουδάν, Σρι Λάνκα, ΦιλιππίνωνκαιΤυνησίαςη επικύρωση γίνεται μόνο μέσω της αρμόδιας έμμισθης ελληνικής προξενικής Αρχής.

Γ2) έγγραφο που εκδίδεται από Διπλωματική ή Προξενική Αρχή διαπιστευμένη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης των προξενικών της καθηκόντων, πρέπει να επικυρωθεί από το Τμήμα Επικυρώσεων του Κ.Ε.Π.Π.Α.Ε. του ΥΠ.ΕΞ. ή λόγω τοπικής αρμοδιότητας από το αντίστοιχο Γραφείο Επικυρώσεων στην Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων (Y.ΔI.Σ.) Θεσσαλονίκης (Διοικητήριο), εκτός των περιπτώσεων που το έγγραφο απαλλάσσεται της υποχρέωσης επικύρωσης λόγω διμερούς ή πολυμερούς συμβατικής υποχρέωσης της Ελλάδας (π.χ. Σύμβαση του Λονδίνου του 1968 που κυρώθηκε με τον Ν. 844/1978).

Κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης και για τα οποία ισχύει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης περί καταργήσεως της επικυρώσεως των εγγράφων συνταχθέντων υπό διπλωματικών και προξενικών Πρακτόρων (Λονδίνο, 7/6/1968). Τα έγγραφά τους διακινούνται μεταξύ αυτών των Κρατών-μελών χωρίς καμία περαιτέρω επικύρωση. Η ανωτέρω Σύμβαση κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν. 844/1978.

1.ΑΥΣΤΡΙΑ
2.ΒΕΛΓΙΟ
3.ΓΑΛΛΙΑ
4.ΓΕΡΜΑΝΙΑ
5.ΕΛΒΕΤΙΑ
6.ΕΛΛΑΔΑ
7.ΕΣΘΟΝΙΑ
8.ΗΝΩΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ
9.ΙΡΛΑΝΔΙΑ
10.ΙΣΠΑΝΙΑ
11.ΙΤΑΛΙΑ
12.ΚΥΠΡΟΣ
13.ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ
14.ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
15.ΜΟΛΔΑΒΙΑ
16.ΝΟΡΒΗΓΙΑ
17.ΟΛΛΑΝΔΙΑ
18.ΠΟΛΩΝΙΑ
19.ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
20.ΡΟΥΜΑΝΙΑ
21.ΣΟΥΗΔΙΑ
22.ΤΟΥΡΚΙΑ
23.ΤΣΕΧΙΑ
24.ΡΩΣΙΑ
25.ΛΕΤΟΝΙΑ

Σημειώνουμε ότι όταν, βάσει των ανωτέρω αναφερθέντων ζητείται η επικύρωση του αλλοδαπού δημοσίου εγγράφου, για κάθε γνήσιο υπογραφής αρμοδίου υπαλλήλου αλλοδαπής Διπλωματικής - Προξενικής Αρχής (πλην Χωρών Ε.Ε.) από το Τμήμα Επικυρώσεων του Κ.Ε.Π.Π.Α.Ε. του ΥΠ.ΕΞ. απαιτούνται:

1) Στοιχεία ταυτότητας ημεδαπού ή αποδεικτικά νόμιμης παραμονής του/των αλλοδαπού/ών που αφορά το προς επικύρωση αλλοδαπό έγγραφο, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 26§1 του Ν. 4251/2014.
2) Αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου ή προσκόμιση εξουσιοδότησης θεωρημένης για το γνήσιο υπογραφής.
3) Προσκόμιση εξοφλημένου παραβόλου 30 ευρώ με κωδικό 0081 για την καταβολή προξενικών τελών κατά ανάλογη εφαρμογή της ισχύουσας από 01.03.2014 νέας προξενικής διατίμησης (Π.Δ.16/2014, ΦΕΚ24Α/31.1.2014).

Για την έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο) θα χρειαστείτε τα ακόλουθα στοιχεία:

Φορέας: Εξωτερικών

Κατηγορία Παραβόλου: Παράβολα Δημοσίου πάσης φύσεως

Τύπος παραβόλου: 0081 Προξενικά τέλη Αθηνών γνήσιο υπογραφής αλλοδαπής αρχής
* Το παράβολο εκδίδεται σε Κ.Ε.Π. και στη συνέχεια πληρώνεται σε Τράπεζα ή μέσω e-banking ή της ιστοσελίδας της ΓενικήςΓραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης www.gsis.gr e-Παράβολο.

Σχετικά με την ένταξη της Υπηρεσίας μας στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. για το e-Παράβολο, θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής : Ο πολίτης πρέπει να συνδεθεί μέσω διαδικτύου με την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. και να επιλέξει την υπηρεσία «Χορήγηση e –Παραβόλου» ήτοι https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/pliromes-kai-eispraxeis/e-paravolo

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν χρησιμοποιηθεί η ανοικτή εφαρμογή, χωρίς αναγραφή Α.Φ.Μ. και αριθμού Ι.Β.Α.Ν. του χρήστη, δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ποσού σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της επικύρωσης. Μολονότι υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης του e-παραβόλου τόσο σε πιστοποιημένουςχρήστεςτου Taxisnet όσο και μη πιστοποιημένους, εάν ο ενδιαφερόμενος προς επικύρωση πολίτης έχει πιστοποιηθεί ως χρήστης του συστήματος, συνιστούμε να κάνει χρήση της πρώτης επιλογής της ιστοσελίδας για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και της δυνατότητας επιστροφής του ποσού σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η επικύρωση.